Endodonție
Endodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor pulpei dentare.
Termenul “endodonţie” provine din limba greacă și înseamnă “interiorul dintelui”. Astfel, endodonția reprezintă tratamentul din interiorul dintelui, respectiv infecții ale pulpei dentare și al complicațiilor acestora.
Practic, endodonția se ocupă cu tratamentul cariei complicate, când bacteriile au infectat pulpa dentară, și într-un stadiu mai avansat, țesuturile din jurul rădăcinii unui dinte.
De ce am nevoie de un tratament endodontic?
Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa dentara este afectata.
Simptomele acestei afectiuni sunt: durerea( care apare si in timpul noptii, fara stimuli externi si care poate radia spre alte zone cum ar fi tampla sau ureche), aparitia unor fistule sau abcese, schimbarea culorii dintelui, aparitia unor ganglioni submandibulari la nivelul gatului sau capului.
In cazul in care nu se trateaza la timp aceasta afectiune, pot aparea diverse complicatii care pot duce chiar la sacrificarea dintelui.
Tratamentul endodontic este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.
Tratamentul endodontic este una din cele mai intalnite interventii stomatologice. Daca pulpa unui dinte este infectata sau inflamata sau infectia a ajuns la nivelul parodontiului apical, tratamentul endodontic este necesar pentru a salva dintele.