Implantologie
Un implant dentar este o rădăcină dentară artificială introdusă în osul maxilar sau mandibular pentru a susţine o coroană, punte sau proteză dentară, în vederea înlocuirii unuia sau a mai multor dinţi lipsă. Este solutia stomatologică optimă şi minim invazivă în refacerea edentaţiei (lipsei unui dinte natural).
În prezent, este unanim acceptat faptul că implantul este varianta cea mai bună de tratament în cazul pierderii dinţilor.
Principalul avantaj este conservarea dinţilor vecini edentaţiei prin lipsa şlefuirii acestora, aceştia rămânând intacţi. Un alt avantaj la fel de important este faptul că, odată refăcută functionalitatea zonei prin facilitarea masticaţiei, retracţia sau atrofierea osului dispare, osul păstrându-şi înălţimea şi grosimea în timp.
Implanturile, odată acceptate de organism, au o viată mult mai lungă decat celelalte metode de restaurare protetică, aşa că sunt o investiţie în viitor.
Implantologia este o ramura stomatologica aparuta relativ recent, dar care, datorita cererii foarte mari de implanturi, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani. In cadrul implantologiei apar mereu noi tehnici, noi materiale, noi metode chirurgicale sau protetice menite sa creasca calitatea si rata de succes a implanturilor dentare.