Protetica

Protetica reprezinta ramura a medicinei dentare care se ocupa cu restabilirea functionalitatii aparatului dento-maxilar prin lucrari fixe (coroane, punti, etc) sau mobile (proteze partiale, totale, etc).

Coroanele dentare sunt lucrari dentare (mai precis protetice) care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte.

Tipuri de coroane dentare

Coroanele integral metalice: aceste coroane sunt facute din metal si de obicei sunt preferate pentru dintii din zona posterioara. Ele pot suporta forte masticatorii mari. Marele dezavantaj al coroanelor metalice este ca sunt inestetice si nu pot fi folosite frontal. Au un pret relativ scazut.

Coroanele metalo-ceramice: aceste coroane sunt o combinatie de metal si ceramica (portelan). Nu sunt atat de rezistente ca cele integral metalice, dar cu toate acestea au o rezistenta suficienta sa poata fi folosite si-n zona laterala (masticatorie). Aceste tipuri de coroane pot fi folosite atat pe dintii anteriori, cat si pe cei posteriori. Au raport bun calitate pret, motiv care le face sa fie cele mai des intalnite in alegerea pacientilor.

Coroanele metalo-compozite: au o rezistenta mai scazuta si astfel sunt mai predispuse la uzura si la fractura. Sunt indicate mai mult in zona frontala, avand un pret mediu. Sunt foarte rar preferate de pacienti si medici, fiind pe cale sa fie eliminate ca metoda de terapie.
Coroanele acrilice: denumite si coroane provizorii sunt cele mai slabe ca rezistenta, dar si cele mai ieftine. Acestea sunt folosite ca si coroane intermediare ( provizorii) dupa ce dintii au fost slefuiti in vederea realizarii unor coroane permanente.
Coroane integral ceramice: acestea pana nu demult au fost indicate doar in zona frontala, avand o estetica superba, insa rezistenta lasand de dorit pentru zona laterala. Intre timp un nou material IPS E.MAX a facut posibila utilizarea acestora si-n zona posterioaara, avand un grad de rezistenta apropiat coroanelor metalice, estetica ramanand una excelenta. Pretul e mai mare decit la cele metalo-ceramice.

Coroanele ceramice cu structura pe zirconiu: desi au o estetica buna, aceasta este mai inferioara celor E.Max, mai ales cand discutam despre dintii frontali. Sunt recomandate atunci cand este nevoie de punti estetice, dar si-n cazuri de coroane solo. Pretul lor este intre coroana metalo-ceramica si coroana integral ceramica. Au o adaptare excelenta, aceasta fiind realizata cu ajutorul unui computer, tehnica numindu-se Cad-Cam.